Harmogym Gyógytorna és Mozgás Stúdió - Eger

ELÉRHETŐSÉG

Gyógytorna és mozgás stúdió
3300, Eger, Szénáskert u. 1


Telefonszám:
+36/20-964-7590

Bővebben

FOGSZABÁLYZÁS - MOZGÁSTERÁPIA - LOGOPÉDIA

Magyar Interdiszciplináris Orofaciális Funkcionális Terápiás Társaság kezdeményezése alapján

Bővebben

Sportolás indítás

A sportolásindítás célja a szervezet optimális mozgáshoz szoktatása. Teljeskörű mozgásszervi vizsgálatot követően a szervezet izületeit és izmait harmonizáljuk, hogy minden az egészséges edzést tegye lehetővé. 

A mozgás jó. Rengeteg pozitív hatással bír. Javítja az izmok állapotát, a megjelenést, megelőzhetővé teszi a magasvérnyomást, a cukorbetegséget. Pozitív hatással bír az erek állapotára is, és még sorolhatnánk... Ami felett viszont könnyen elsiklunk, hogy az adott mozgásforma milyen hatással van az izületre. Ha az izületet tönkretesszük, akkor viszont magát a mozgás lehetőségét zárjuk ki. A szervezetnek egyébként is van egy "elhasználódási ideje". Nem mindegy, hogy egy izület 50évesen már elhasználódik, vagy 70évesen kezd el kopni. 

Hogyan lesz egy sport egészséges? A válaszhoz ismerni kell egy picit a szervezet működését.

A legtöbb esetben az egyoldalú terhelés következtében (pl:egész napos ülés...),  a szervezet elkezd a leggyakoribb állapotában (pl.üléskor előrehajlásban) rögzülni. Az izmok egy része rövidülni fog, másik része megnyúlik, amely következménye lehet egy úgynevezett: funkcionális blokk. Ez azt jelenti, hogy általában több, akár 4-7 csigolya kisizületei pl:előrehajlásban maradnak, ill. hátrahajolni nem fognak tudni. A hátrahajlás viszont szükséges, ezért a szervezet kialakít egy vagy két izületet, ami átveszi a rögzült csigolyák munkáját, így folyamatosan túlterhelődik. Ezt hasonlíthatjuk a vékony jégen való járáshoz. Ha a jég vékony, hasrafekszünk, hogy a terhelést eloszlassuk. Ellenben ha páros lábbal ugrunk rá, beszakad. A szervezet is így működik. A sok csigolya közt izületek vannak (a csigolyák kapcsolódási helyei), és ha minden jól mozog, akkor a terhelés eloszlik. Ám ha van egy túlterhelt csigolyánk, ami másik csigolyák mozgásbeszűkülésének az eredménye, akkor minden mozgás onnan fog kiindulni. Már egy súlyzó megtartása is megterheli az egyébként is gyötört túlmozgó részt, tovább rontva annak állapotát. Nem ritka, amikor egy rendszeresen sportoló ember arról panaszkodik, hogy ez is rossz, az is, ez is fáj, az is. 

A mozgásbeszűkülés eléggé alattomos elváltozás. Sokáig észrevétlen marad, kialakítva a kompenzatorikus túlmozgást. A folyamatos terhelés elkezdi koptatni az izületet. Nem mindegy, hogy minden nap egy cipőt hordunk, vagy van 10 pár, amit mindíg váltogatunk...

A fokozott megterhelés előbb-utóbb jelezni fog. A legoptimálisabb, ha még a fájdalom kialakulása előtt megkezeljük a nem mozgó területet, hogy ne tudjon kialakulni a kompenzáció. A sportolásindítás ebben segít. Visszafordítja a még visszafordítható elváltozásokat, rendezi az izomegyensúlyt, végül speciális, személyre szabott tornával kialakítja a gerinc stabilizálását.   Amennyiben jó az izületek mozgása, kialakul az izomegyensúly, bármilyen mozgásforma választható. Rendszeres ellenőrzéssel pedig a mozgás egészséges lesz az izületek szempontjából is. 

Minden jog fenntartva. 2014
Gyógytorna és mozgás stúrió